כללי:
התואר השני מורכב מלימודים אקדמיים ומפרקטיקום שבמסגרתו התלמיד משתלב באחד ממוסדות הטיפול איתם עובד המוסד הלימודי. בפרקטיקום לומדים הלכה למעשה איך לטפל ולאבחן. כל תלמיד מטפל באופן אישי במספר מטופלים ומקבל עליהם הדרכה צמודה ואינטנסיבית מאחד הפסיכולוגים הקליניים במוסד הטיפולי. פרט לטיפול האישי, התלמיד משתלב בישיבות הצוות של כלל צוות המרפאה בהן דנים בנושאים טיפוליים שונים ומשתתף בסמינרים בנושאים טיפוליים. לצד הטיפולים בפרקטיקום מתנסה התלמיד באבחונים פסיכולוגיים (בין אבחון אחד לשניים בשנה).
היקף ועומס הפרקטיקום:
במרבית מוסדות הלימוד הפרקטיקום נמשך לאורך כל הלימודים. ישנם מוסדות שבהם התלמיד עובר מקום פרקטיקום בין שנה א' לב' וישנם כאלו שהוא נשאר במקום אחד לכל אורך הלימודים. בשנה הראשונה מדובר ביום אחד של הדרכות וישיבות ויום אחד המוקדש לטיפולים. בשנה השנייה עולה מספר המטופלים ובהתאם עולה כמות ההדרכה ולכן במרבית המקרים מדובר בשלושה ימי פרקטיקום.
פרקטיקום ולימודים: הפרקטיקום הינו חלק מתוכנית הלימודים ומתוכנן כך שהלימודים האקדמיים והפרקטיקום לא יתנגשו.
איך בוחרים מקום פרקטיקום?
הדבר משתנה בין מוסד למוסד אבל ברובם מדובר בווריאציות שונות של הגרלה ואז בחירה. ישנם מוסדות לימוד בהם התלמיד רושם את עדיפויותיו והמוסד או מקום הפרקטיקום בוחרים בהתאם.
טיפים:
• ישנם הבדלים בין מוסדות הפרקטיקום השונים ולכן שווה להתעניין לגבי המקומות האפשריים טרם הבחירה ולחשוב איזה מקום נראה כמתאים ביותר. עם זאת, חשוב לזכור שבמהותה עבודת הפרקטיקנט בכל המקומות דומה באופייה ושבכל מקום יש את היתרונות והחסרונות שלו.
• ישנן פעילויות רבות במסגרת הפרקטיקום שניתן להשתלב בהן במידה ורוצים ומבקשים.
• בכל מוסד לימודי יש מישהו שאחראי על הפרקטיקום. בכל שאלה או בעיה כדאי לפנות אליו, הוא יכול מאוד לסייע.
• חשוב לבדוק איזה הדרכה מקבלים במקום ומיהם המדריכים. הדרכה טובה היא המפתח לפרקטיקום טוב.
• לקראת סוף הפרקטיקום שווה להתעניין האם ניתן להמשיך להתמחות במקום, זה יכול לחסוך הרבה כאב ראש בהמשך הדרך.
• בבואכם לחפש מקום להתמחות, תתבקשו להציג המלצות ממקומות הפרקטיקום שלכם. חלק מהמוסדות בהם עושים פרקטיקום נותנים לתלמיד המלצה עם סיום עבודתו במוסד ובחלק מהמקומות נותנים את ההמלצה רק כאשר המועמד נדרש להציגה בפני מקומות התמחות פוטנציאליים. מועד מתן ההמלצה תלוי גם במוסד הפרקטיקום וגם במדריך הספציפי. בכל מקרה, חשוב לדאוג להבהיר את הנושא לפני תום תקופת הפרקטיקום.
דניאל גילון, מנהל פיתוח, פתרונות מתא"ם.